Skip to main content

Værd at vide, når du skal rydde sne

Snerydning er ikke lige populært hos alle, men det er et vilkår, som alle grundejere (og en del lejere) ligger under for. I denne miniartikel kommer vi lidt rundt om emnet og giver et par tips til, hvordan du bedst kan gå til opgaven med at rydde sne. Mange tror, at den globale opvarmning nok skal få gjort kål på ”sne-pestilensen”. Desto varmere det bliver, desto mindre sne må der vel forventes at komme – ikke? Fakta er desværre, at det forholder sig lige omvendt. Gennemsnitstemperaturen rykker sig kun ganske lidt, så temperaturen isoleret set har ikke afgørende indflydelse på snevejret i Danmark. Derimod forårsager selv små temperaturændringer en øget ophobning af vanddamp i atmosfæren – særligt i vinterhalvåret for Danmarks vedkommende – så forvent, at der kommer endnu mere sne i fremtiden.

Gør det nemmere for dig selv at rydde sne

Allerede nu regner man med gennemsnitligt 10 snerydningsdage om året, og det vil som tidligere nævnt tage til i fremtiden. Du kan derfor lige så godt indstille dig på opgaven og få det bedste ud af det. Hører du til de mange, der får både rygproblemer og må knokle med sneen, så sveden driver, går du måske lidt forkert til opgaven. Hemmeligheden er at få godt drev i sneskovlen og ikke hele tiden køre fast. Brug en mindre sneskovl eller tag halve baner ad gangen, så det bliver mere overkommeligt. Er underlaget meget ujævnt, kan en lettere plastikskovl måske være et bedre valg end den traditionelle af tungt metal. Som ved alle andre sure pligter spiller også det mentale en stor rolle ved snerydning. Tag de positive briller på, og nyd muligheden for at få pulsen op og kunne indånde den friske frostklare luft. Stress er heller ikke godt, så sørg for at stille vækkeuret lidt tidligere, så der er tid til den lovpligtige rydning om morgenen.

Reglerne for rydning af sne

Reglerne for snerydning er forholdsvis enkle. Grundvilkåret er, at alle skal rydde deres respektive ansvarsområder så hurtigt som muligt, når der er faldet sne. I praksis fortolkes det sådan, at der skal være ryddet klokken 7 om morgenen på hverdage og klokken 8 om søndagen. Rydningen skal i princippet vedligeholdes dagen igennem frem til klokken 22. Pligten bortfalder i øvrigt ikke, selv om du er bortrejst på ferie eller andet. Til gengæld er praksis, at jobbet også skal passes, og derfor accepteres det, at man ikke tager hjem fra arbejde i utide, hvis der falder yderligere sne i arbejdstiden. Den skal dog ryddes, så snart man kommer hjem. Snerydning omfatter også glatførebekæmpelse, som typisk sker ved grusning eller spredning af salt.

Få andre til at rydde din sne

Flere og flere vælger i dag at betale sig fra snerydningsopgaven, og få professionelle til at tage over. Det er selvfølgelig ikke gratis, men man får en mindre stressende hverdag, og der frigives værdifuld tid, som kan bruges på vigtigere ting. Hvis du overvejer den løsning, bør du starte med at få flere tilbud hjem, så du kan sammenligne både priser og inkluderede serviceydelser. Det er muligt at få uforpligtende tilbud fra de fleste seriøse leverandører, og så kan du i ro og mag gøre dine overvejelser, før valget træffes.