Viborg regnes for at være en af de ældste byer i Danmark. Byen er eksempelvis nævnt i en islandsk saga, hvor Gisle Surssøn og et par andre islændinge angiveligt opholdt sig i Viborg vinteren over så tidligt som år 961. Hvorvidt der var sne på egnen dengang i vinteren 961 fremgår ikke af sagaen, men det har der jo formentlig nok været. Intet er dog sikkert, for vejrforholdene ændrer sig som bekendt over tid. De senere år er det begyndt at gå rigtig stærkt med ændringerne. Vi taler meget om den globale opvarmning – stigninger i gennemsnitstemperaturen, som næsten er målbare fra år til år. Paradoksalt nok regner forskerne med, at det betyder mere sne i Danmark de kommende år. Årsagen er, at det varme klima medfører øgede mængder vanddamp i atmosfæren, og dermed øgede mængder nedbør. I Danmark forventes fænomenet at være mest udtalt i vinterhalvåret, og på kolde dage falder nedbøren selvsagt som sne. Så Viborg og resten af Danmark kan lige så godt allerede nu begynde at polere sneskovlen og varme kosten op, for snerydning vil fremadrettet komme på dagsordenen i højere grad end tidligere.
Heldigvis har Viborg et velsmurt vinterberedskab. Beredskabet råder over en hel flåde af sneplove og saltspredere, og som i de fleste andre kommuner har man yderligere backup i form af særaftaler med vognmænd og andre, som kan træde til i spidsbelastningsperioder. Beredskabet råder også over enorme saltlagre, for salt skal der til. På en sæson bruger Viborg typisk 1-2 kg salt pr. kvadratmeter vej, så der skal rigtig mange tons til at dække det viborgensiske vejnet. De fleste er dog godt klar over, at kommunen kun tager sig af snerydningen på de offentlige arealer. Derhjemme må du selv sørge for snerydningen, og det er der faktisk helt særlige regler for:
Formålet med reglerne er naturligvis at forebygge, at nogen falder og kommer til skade. Hvis det sker, risikerer du faktisk at blive gjort erstatningsansvarlig, og foruden at skulle betale for svie og smerte kan det også indebære erstatning for tabt førlighed og måske deraf følgende tabt arbejdsfortjeneste.
Har du spørgsmål om snerydning eller saltning af din virksomheds, boligforenings eller grundejerforenings udenomsarealer? Udfyld blot formularen med navn og telefonnummer – så ringer vi dig op. Du er naturligvis også velkommen til selv at kontakte os på tlf.