Jammerbugt kommune er en sammenlægning af de nordjyske kommuner Brovst, Fjerritslev, Pandrup og Aabybro. Som navnet antyder, danner området en bugt ud mod Vesterhavet, eller mere korrekt Nordsøen, eftersom vi befinder os højt mod nord på danmarkskortet. Som regel er temperaturerne i kystnære områder lidt højere og mere stabile end inde i landet, og det gælder for så vidt også for Jammerbugt. Ikke desto mindre er det dog velkendt, at Nordjylland generelt rammes relativt hårdt, når vinteren raser, og derfor har Jammerbugt kommune da også et effektivt beredskab med sneplove og mandskab. Her holder man øje med prognoserne og ikke mindst DMIs glatføremodel, så der kan rykkes ud, så snart de første snefnug er på vej nedover.
Det er klart, at Jammerbugt kommune har ansvar for den offentlige rydning, men indbyggerne må også tage deres tørn, når det gælder private veje og stier, egne matrikler og eventuelle tilstødende fortovsområder – og det gælder både private og erhvervsdrivende. Mange rydder sne efter behov, men der er faktisk ret klare regler, og det er bestemt ikke alle, der evner at leve helt op til disse. I teorien skal der nemlig være ryddet og saltet i hele perioden fra tidlig morgen til sen aften, nærmere bestemt kl. 7-22 på hverdage og kl. 8-22 på søn- og helligdage. Reglerne kan synes ret stramme, men de er selvfølgelig til for at sikre, at alle kan færdes forsvarligt. Det gælder som udgangspunkt enhver forbipasserende, men også eksempelvis postbude, skraldemænd og andre, der i forbindelse med det daglige arbejde færdes på- og omkring private matrikler. Førhen kunne de fleste sagtens få tid til at klare snerydningen derhjemme, men som samfundet er skruet sammen i dagens Danmark, er det et reelt problem for mange, og det gælder såmænd også i Jammerbugt. Generelt er det blevet mere almindeligt at købe sig til rengøring og andre serviceydelser, og samme tendens ses indenfor snerydning. Og hvorfor egentlig ikke? Det koster selvfølgelig lidt at få andre til at rydde sneen, men til gengæld frigøres der tid til andre gøremål, hvilket sagtens kan have endnu større værdi. Mange sætter også pris på trygheden ved, at der er styr på opgaverne, og at man kan fokusere på andre ting med god samvittighed.
Formålet med reglerne er naturligvis at forebygge, at nogen falder og kommer til skade. Hvis det sker, risikerer du faktisk at blive gjort erstatningsansvarlig, og foruden at skulle betale for svie og smerte kan det også indebære erstatning for tabt førlighed og måske deraf følgende tabt arbejdsfortjeneste.
Har du spørgsmål om snerydning eller saltning af din virksomheds, boligforenings eller grundejerforenings udenomsarealer? Udfyld blot formularen med navn og telefonnummer – så ringer vi dig op. Du er naturligvis også velkommen til selv at kontakte os på tlf.