Med omkring 6000 indbyggere er Ry en relativt lille by, men ikke desto mindre har området formået at sætte sit mærke på landkortet – bogstaveligt talt. Det er nemlig her vi finder Himmelbjerget, som man i mange år antog som værende Danmarks højeste punkt. Det har siden vist sig ikke at være helt korrekt, men ikke desto mindre et imponerende ”bjerg”. I virkeligheden er der selvfølgelig kun tale om en bakke, og ikke engang det er helt korrekt. Man har nemlig fundet ud af, at isen i istiden har pløjet gennem området, og derved skabt den tunneldal, vi i dag kender som Furesø. Derved blev skråningen, som vi i dag kender som Himmelbjerget, dannet. Så ret beset er bakken sådan set det oprindelige eksisterende terræn, og derfor betegnes den i fagsprog som en ”falsk bakke”. I dag er Ry heldigvis fri for kæmpe ismasser, der pløjer gennem landskabet, men lidt is og sne kommer der dog alligevel hvert år. Det pynter på landskabet, men infrastrukturen skal holdes velsmurt, og derfor skal vejene holdes ryddede. Her er det Skanderborg Kommune, der rykker ud med sneplove og saltspredere.
Ry er underlagt Skanderborg Kommune, som klarer den offentlige snerydning, men som alle andre steder i landet, må de private boligejere også hjælpe til med snerydningen, når det gælder de private matrikler. Reglerne er som udgangspunkt ret enkle. Der skal være ryddet og glatførebekæmpet fra tidlig morgen til sen aften (syv til toogtyve), og i princippet skal det vedligeholdes dagen igennem. I praksis accepteres det dog, at man ikke er ude med sneskovlen i arbejdstiden, hvis man til gengæld rydder om morgenen og fortsætter fra fyraften og frem til klokken toogtyve. Som udgangspunkt skal der ryddes sne, så postbude, skraldemænd og andre med ærinde på matriklen kan udføre arbejdet på forsvarlig vis. Er du heldig at have et fortovsstykke, der grænser op til matriklen, skal dette også ryddes – både ud for matriklen og derudover 10 meter til hver side. Der skal ryddes i fuld bredde (dog maksimalt 2 meter).
Formålet med reglerne er naturligvis at forebygge, at nogen falder og kommer til skade. Hvis det sker, risikerer du faktisk at blive gjort erstatningsansvarlig, og foruden at skulle betale for svie og smerte kan det også indebære erstatning for tabt førlighed og måske deraf følgende tabt arbejdsfortjeneste.
Har du spørgsmål om snerydning eller saltning af din virksomheds, boligforenings eller grundejerforenings udenomsarealer? Udfyld blot formularen med navn og telefonnummer – så ringer vi dig op. Du er naturligvis også velkommen til selv at kontakte os på tlf.