Thisted menes historisk at kunne spores helt tilbage til 11-1200-tallet, og op gennem middelalderen og den senere historie har byens indflydelse på det omkringliggende samfund været betydelig. Den dag i dag oser bymidten fortsat af historie med dens smalle krogede gader og endog meget gamle bygninger. Lige så hyggelige de krogede og smalle gader er, ligeså besværlige er de dog også, når der skal ryddes sne. Her kan det være svært at få plads til moderne snerydningsudstyr som sneplove og traktorer, så en del af arbejdet må gøres med håndkraft. Det kan være lidt surt for Thistedboerne, for som bekendt er Nordjylland som regel ”velsignet” med ekstra meget sne på grund af den nordlige placering. Som oftest går det dog, når både kommunalarbejdere, borgere og erhvervsdrivende står sammen i kampen mod vinterdrillerierne. Men hvem er det nu lige, der har ansvar for hvad?
I Thisted har man, som i resten af landet, vedtaget en fordeling af arbejdsopgaverne, som deler det hele op i offentlige og private områder. Under offentlige områder tæller naturligvis vejnettet, offentlige pladser og lignende. Her har Thisted kommune ansvaret for rydningen. Selv om fortovene også er kommunale, er en del af ansvaret dog her læsset over på de private grundejere. Fortovsstykker, der ligger op til en privat grund, skal ryddes og saltes af grundejeren, uanset om man er privatperson eller virksomhed. Hvis den kommunale snerydning skaber snevolde på dit fortovsdomæne, der er til gene for cyklister og fodgængere, er du desuden også pligtig til at udbedre dette. Borgere og erhvervsdrivende skal naturligvis også selv klare egne matrikler. Her gælder det, at der skal ryddes og saltes på de områder, hvor man kan forvente gående trafik. Der skal som udgangspunkt være sikkert at færdes dagen igennem fra klokken syv til klokken toogtyve, men kan der forventes nævneværdig trafik ud over dette tidsrum, udvides pligten tilsvarende.
Formålet med reglerne er naturligvis at forebygge, at nogen falder og kommer til skade. Hvis det sker, risikerer du faktisk at blive gjort erstatningsansvarlig, og foruden at skulle betale for svie og smerte kan det også indebære erstatning for tabt førlighed og måske deraf følgende tabt arbejdsfortjeneste.
Har du spørgsmål om snerydning eller saltning af din virksomheds, boligforenings eller grundejerforenings udenomsarealer? Udfyld blot formularen med navn og telefonnummer – så ringer vi dig op. Du er naturligvis også velkommen til selv at kontakte os på tlf.