Ifølge retskrivningsordbogen bør Taastrup faktisk skrives som ”Tåstrup”, men kommunen har besluttet at gå tilbage til den gamle stavemåde med dobbelt-a. Det har DSB, Banedanmark og Vejdirektoratet efterhånden accepteret, og dermed også samfundet generelt. Så mon ikke ordbogen også kommer efter det på et tidspunkt. Selv om kommunen er viljestærk, er det dog endnu ikke lykkedes at indføre, at der ikke må falde sne på veje og stier i vinterhalvåret. Så ligesom alle andre, må også indbyggere og kommunalarbejdere i Taastrup rykke ud, når vejrguderne truer med at bringe trafikken i knæ.
Det er naturligvis Taastrup Kommune, der står for den offentlige snerydning af veje og pladser. Men private og erhvervsdrivende har også deres ansvarsområder. Her gælder det som udgangspunkt, at der skal være ryddet og saltet alle steder, hvor der kan forventes gående trafik. På de private matrikler handler det først og fremmest om eksempelvis indkørsler og havegange, mens butiksejere også skal tænke på parkeringspladser, personaleindgange og lignende. Ud over områderne på selve matriklen, kan der også være private veje og stier, som skal holdes forsvarligt. Også tilstødende fortovsarealer er til en vis grad grundejerens ansvar. Som udgangspunkt skal fortovet ryddes i fuld bredde langs grunden samt yderligere 10 meter til hver side, med mindre man inden da lapper over en andens eller kommunens ansvarsområde. Sneen skal deponeres på en måde, som ikke generer omgivelserne. Her er det normalt accepteret, at man blot dæmmer den op som en vold ud mod kørebanen. Den må naturligvis ikke blokere hverken cykelstier, brandhaner eller lignende. Hvis det sker, at de kommunale sneplove afstedkommer en uhensigtsmæssig opdæmning af sne som ovenfor nævnt, har grundejeren desuden også pligt til at udbedre situationen efterfølgende.
Formålet med reglerne er naturligvis at forebygge, at nogen falder og kommer til skade. Hvis det sker, risikerer du faktisk at blive gjort erstatningsansvarlig, og foruden at skulle betale for svie og smerte kan det også indebære erstatning for tabt førlighed og måske deraf følgende tabt arbejdsfortjeneste.
Har du spørgsmål om snerydning eller saltning af din virksomheds, boligforenings eller grundejerforenings udenomsarealer? Udfyld blot formularen med navn og telefonnummer – så ringer vi dig op. Du er naturligvis også velkommen til selv at kontakte os på tlf.