Ribe kan blandt andet bryste sig af den internationale pris ”Europe’s Best Big Time Small Destination”. Prisen er selvfølgelig tildelt, fordi Ribe som Danmarks ældste by har masser af historiske seværdigheder, herunder eksempelvis domkirken og en lang række idylliske steder og bygninger. Alt har dog ikke altid været en ”dans på roser”, for med sit flade marskområde har byen og området adskillige ganske måttet døje med oversvømmelser fra Vesterhavet. Som alle andre danske byer må også Ribe tage imod de årlige ”oversvømmelser” af sne i vinterhalvåret. Den sydlige placering hjælper en smule, men snerydning kommer man ikke helt udenom. Hvem husker ikke eksempelvis vinteren 2010, hvor der var meget lidt sydlandsk/syddansk over Ribe og omegn. Når den slags sker, er det kommunale beredskab heldigvis på plads med både sneplove, saltlagre og masser af dedikeret mandskab. De tager sig af alle offentlige veje og områder – og de gør det godt. Den almindelige ripenser må dog også byde ind, når det gælder privatveje, stier og privat ejendom. Mange tror, at man selv er herre over egen matrikel, men helt sådan er reglerne faktisk ikke skruet sammen
Sagen er nemlig, at det ikke kun er dig selv, der færdes på din ejendom. Her kommer jo også gæster, postbude, sælgere, skraldemænd og lignende godtfolk. Og det er dit ansvar, at alle disse kan færdes forsvarligt på dit domæne. Derfor tilsiger lovgivningen, at du skal holde relevante arealer ryddede for sne og derudover glatførebekæmpede med salt, grus eller lignende. Der skal i øvrigt være sikkert at færdes dagen igennem, lige fra morgenstunden og indtil sen aften (7-22 på hverdage, og 8-22 på søndage). De fleste ved, at rydningsansvaret også gælder tilstødende fortov, men mange er usikre på de præcise regler, så her en kort opsummering: Tilstødende fortov skal ryddes i hele bredden (op til 2 meter). Det gælder fortovet ud for matriklen, samt 10 meter til hver side fra skel. Er du heldig at have en tætliggende nabo, kan I dog nøjes med at deles ligeligt om fortovsstykket imellem jer. Du behøver ikke bortskaffe sneen, men må gerne opmagasinere den som en vold ud mod kørebanen eller yderst på selve kørebanen. Dog skal eventuelle cykelstier, brandhaner og andet vigtig friholdes.
Formålet med reglerne er naturligvis at forebygge, at nogen falder og kommer til skade. Hvis det sker, risikerer du faktisk at blive gjort erstatningsansvarlig, og foruden at skulle betale for svie og smerte kan det også indebære erstatning for tabt førlighed og måske deraf følgende tabt arbejdsfortjeneste.
Har du spørgsmål om snerydning eller saltning af din virksomheds, boligforenings eller grundejerforenings udenomsarealer? Udfyld blot formularen med navn og telefonnummer – så ringer vi dig op. Du er naturligvis også velkommen til selv at kontakte os på tlf.