Som Danmarks tredjestørste by dækker Odense et temmelig stort område, og som alle andre storbyer er der ganske store forskelle på eksempelvis befolkningstæthed inden for bygrænsen. Centrum er naturligvis der, hvor tingene for alvor foregår, men Odense er meget mere end det. Et godt eksempel er Odense NV, hvor befolkningstætheden er knap så stor. Her er området i højere grad præget af villakvarterer og lidt mere ro og fred. I vinterperioden er det også tydeligt, at snerydningen i centrum har topprioritet. Her ligger de vigtigste færdselsårer, og det er helt afgørende, at infrastrukturen kører helt planmæssigt, så der ikke opstår unødige køer og trafikkaos. Generelt er kommunen dog gode til også at få ryddet sne i Odense NV og de andre randområder – den ros skal de have. Snerydning er dog ikke kun kommunens pligt! Enhver parcelhusejer, virksomhedsejer og også mange lejere har i en eller anden grad pligt til at bidrage til snerydning og glatførebekæmpelse. Hvis du ikke er sikker på dine pligter, kan du få dem opfrisket her.
Som tommelfingerregel skal du sørge for at holde relevante områder på din matrikel ryddede og glatførebekæmpede, så postbud, skraldemand og andre med ærinde på din adresse kan udføre deres arbejde på forsvarlig vis. Dette indbefatter naturligvis rydning af sne og en passende glatførebekæmpelse, som enten kan være saltning, grusning eller lignende. Dine arealer skal være sikrede i tidsrummet 7 morgen til 22 aften, bortset fra søn- og helligdage, hvor påbuddet først gælder fra kl 8. Derudover har du ansvar for eventuelle fortovsområder, der grænser op til matriklen. Her skal du rydde fortovet i hele sin bredde ud for din matrikel, samt 10 meter fra skel til hver side. Ofte er der dog ikke 10 meter til naboen, og så må I bare mødes på midten. Overskudssneen skal som udgangspunkt samles i en vold ved rendestenen, enten yderst på fortovet eller inderst på kørebanen. Her skal du naturligvis sørge for, at volden ikke spærrer cykelstier, brandhaner og andet vigtigt.
Formålet med reglerne er naturligvis at forebygge, at nogen falder og kommer til skade. Hvis det sker, risikerer du faktisk at blive gjort erstatningsansvarlig, og foruden at skulle betale for svie og smerte kan det også indebære erstatning for tabt førlighed og måske deraf følgende tabt arbejdsfortjeneste.
Har du spørgsmål om snerydning eller saltning af din virksomheds, boligforenings eller grundejerforenings udenomsarealer? Udfyld blot formularen med navn og telefonnummer – så ringer vi dig op. Du er naturligvis også velkommen til selv at kontakte os på tlf.