Skip to main content

De officielle krav til snerydning

I Danmark er snerydningen organiseret på en sådan måde, at det offentlige tager sig af rydning og saltning af offentlige veje og anlæg, mens de private borgere hver især må sørge for rydning og glatførebekæmpelse på ”egen banehalvdel”. Læs med og bliv lidt klogere på kravene til snerydning og mulighederne for at få opgaven løst tilfredsstillende.

Udgangspunktet: Der skal altid være ryddet

Udgangspunktet for reglerne er, at der til enhver tid skal være ryddet og sikkert at færdes. Afhængigt af vejret og situationen er det selvfølgelig ikke altid muligt, og heldigvis fortolkes kravene til snerydning i praksis også lidt mere lempeligt. Eksempelvis behøver du ikke ligge vågen om natten og holde øje med, om der skulle komme en snebyge. Dog skal der være ryddet og glatførebekæmpet fra kl. syv på hverdage og fra kl. otte på søndage. I praksis skal du derfor tidligere op end normalt, hvis kravene skal opfyldes, inden du tager på arbejde. I princippet er kravet, at snerydningen skal vedligeholdes dagen igennem frem til kl. toogtyve om aftenen. Også her ses der lempeligt på, at det ikke er hensigtsmæssigt at skulle tage fri fra arbejde, hvis sneen pludselig begynder at falde. Til gengæld må man så se at få ryddet som det første, så snart man kommer hjem. Bemærk i øvrigt, at de nævnte tidspunkter kun gælder for almindelige forhold. Har du eksempelvis en døgnkiosk, hvor kunder og forbipasserende må forventes at færdes uden for de nævnte tidsrum, udvides kravene til snerydningen tilsvarende.

Hvor skal der ryddes sne?

Selvfølgelig behøver du som udgangspunkt ikke rydde hverken græsplænen eller terrassen, men kan nøjes med de arealer, hvor mennesker må forventes at skulle færdes. I princippet kan du også sagtens undlade, havegangen, hvis den kun benyttes af dig selv og du ikke har noget imod våde sko og strømper. Det afgørende er, at du klarer den del af din matrikel, der kan vedrøre det omgivende samfund. Eksempelvis skal du naturligvis rydde, så postbud, skraldemand og andre kan færdes bekvemt og sikkert. Ud over din egen grund, kan der også være omgivende arealer, hvor der er krav om snerydning fra din side. Som oftest handler det om fortovet, hvor du skal rydde det i hele bredden (op til 2 meter). Som udgangspunkt skal der ryddes 10 meter fra skel, men hvis dit fortovsstykke inden da rammer ansvarsområdet hos en anden, kan du naturligvis nøjes med din egen del. Også private veje og lignende kan falde ind under dit ansvarsområde.

Overvej at outsource snerydningen

Hvis du synes det er for bøvlet at leve op til alle kravene, kan du overveje at lægge snerydningsopgaven ud til andre. Den løsning vælger flere og flere, og fordelene er mange: Du slipper eksempelvis for at stresse, og kan fokusere på andre og vigtigere ting. Samtidig er der også gode chancer for, at en professionel, der ikke laver andet dagen lang, er bedre klædt på til at opfylde kravene og levere et perfekt stykke arbejde. Vælg i givet fald din leverandør med omhu, og sammenlign både på priser og vilkår, før du beslutter dig.