Skip to main content

Husk dit ansvar for snerydning og saltning

Hvert eneste år sker der talrige faldulykker, fordi fortove og gangarealer er isglatte. Sjovt ser det ud set fra sidelinjen, men knap så sjovt er det at være i centrum for begivenhederne. I heldige fald slipper man måske med lidt blå mærker og en såret stolthed, men af og til går det desværre rigtig galt med brækkede lemmer, hjernerystelser og deslige. Derfor er det i alles interesse, at snerydning og saltning er bragt i orden. Der er da også ligefrem regler for, hvor og hvornår det skal gøres, men kender du dem?

Hvornår skal snerydning og saltning finde sted?

I lovteksten står der faktisk ikke direkte, hvornår den private snerydning og saltning skal finde sted. Her hedder det blot, at ”det skal ske hurtigst muligt”. I praksis tolkes det dog sådan, at forholdene som minimum skal være i orden i tidsrummet 7-22 på hverdage og 8-22 i weekenden. Hvis man har en formodning om, at der er gående trafik ud over dette tidsrum, udvides pligten tilsvarende. For den almindelige borger betyder det, at vækkeuret skal stilles tidligt, så der er plads til at rydde og salte, hvis der er faldet sne i løbet af natten. Har du et job at passe, ses der dog gennem fingre med situationen, hvis der pludselig falder sne midt i arbejdstiden. Her er det accepteret, at man først rydder og glatførebekæmper igen efter arbejdstids ophør. Men her skal det så til gengæld også klares og i øvrigt vedligeholdes resten af dagen, hvis lovgivningen skal følges. Til gengæld er ferie ikke en lovlig undskyldning. Her er det nødvendigt at lave aftaler med venner, naboer eller professionelle serviceleverandører, så matriklen er sikret, mens man er bortrejst.

Hvilke arealer skal ryddes og glatførebekæmpes?

Igen er lovteksten ikke helt specifik omkring arealerne, for alt afhænger jo af, hvordan du har indrettet dig på matriklen. Pointen er dog, at der skal ryddes og saltes de steder, hvor man kan forvente gående trafik i det ovennævnte tidsrum. For de fleste indebærer det således blandt andet indkørsel, havegang, trappe og måske flere andre arealer. Derudover er der en bestemmelse om, at tilstødende fortovsarealer også skal holdes på tilsvarende vis. Som grundejer har du ansvar for den del af fortovet, der støder direkte op til grunden, samt for et fortovsstykke på 10 meter til hver side, målt fra skellet. Bor du dør om dør med andre naboer er sidstnævnte måske ikke aktuelt, for I mødes naturligvis midt på fortovsstykket mellem jer. Der er ingen krav til, hvordan du glatførebekæmper – ud over at der altid skal være sikkert at færdes. Mange bruger salt for nemheds skyld, men grus, leccasten og lignende er også gangbare – i bogstaveligste forstand.

Hvad sker der, hvis snerydning og saltning forsømmes?

I princippet er der bødestraf for at sløse med opgaven, og i gentagelsestilfælde har kommunen desuden lovhjemmel til at lade arbejdet udføre for din regning. Det ses også ganske ofte, at eksempelvis postbud og skraldemand pure nægter at udføre serviceopgaver for dig, indtil forholdene er bragt i orden. Det er der sådan set ikke noget at sige til, for dels er det jo ikke ufarligt, og dels bliver det en lang arbejdsdag, hvis der på hver matrikel skal tillægges ekstra minutter på grund af ringe arbejdsforhold.