Skip to main content

Regler for snerydning i København

Som udgangspunkt gælder de samme regler for snerydning i København som for resten af landet, men detaljerne kan være en smule mere komplicerede, når det gælder tæt bymæssig bebyggelse. Læs med og få din viden opdateret, hvis du er i tvivl om snerydnings-reglerne.

Hvem har ansvar for snerydningen?

Som alle andre steder i landet er det naturligvis Københavns kommune, der står for rydning af offentlige veje og kommunale arealer. Den enkelte borger skal dog som udgangspunkt så at sige feje for egen dør. Først og fremmest skal du naturligvis have overblik over, hvorvidt du selv sidder med rydningspligten, der hvor du bor. Ejer du selv din ejendom, er sagen klar, men er der derimod tale om et lejemål, skal du have fat i lejekontrakten. Her vil det som regel fremgå, hvorvidt det er dig selv eller udlejer, der står for snerydningen. Er der tale om eksempelvis en boligforening, vil det normalt være foreningen, der påtager sig opgaven og tager sig betalt via huslejen. Ved andre lejemål kan det variere en del, og der er også eksempler på, at snerydningspligten er delt op på flere ansvarlige.

Hvor skal der ryddes sne?

Uanset om du ejer eller lejer, kan der være fællesarealer, som du også er helt eller delvist ansvarlig for. I villakvarterer er der for eksempel ofte legepladser, fællesarealer eller lignende, som skal ryddes. Her er I fælles om ansvaret – typisk via en grundejerforening. Om man vælger at tage tjansen på skift eller betaler sig fra opgaven via en fælleskasse er en smagssag. På din egen matrikel skal der være ryddet i det omfang offentligheden har behov for det. Det handler blandt andet om rimelige og sikre arbejdsforhold for postbud og skraldemand m.fl. Også fortovet skal ryddes, hvis der er et sådant. I København og andre storbyer kan der dog ofte være specielle forhold, der gør sig gældende. Udgangspunktet er, at du skal rydde fortovet 10 meter fra skel. Der skal ryddes i hele fortovets bredde, dog begrænset til 2 meter ved særligt brede fortove. Dit ansvarsområde begrænses dog yderligere, hvis der ligger arealer tættere på end de nævnte afstande, hvor andre har rydningspligten. Har du eksempelvis en gågade lige uden for din hoveddør, er rydningspligten ikke din men kommunens. Ofte er der heller ikke fulde 10 meter fra dit skel til naboens ansvarsområde, og så mødes I naturligvis på halvvejen, hvad angår rydningspligten.

Hvornår skal snerydningen foretages?

Der skal som udgangspunkt være ryddet fra morgen til aften (7-22). Specielt i København og andre tæt befolkede områder kan snefald have indflydelse på trafikkens afvikling, særligt i myldretiden. Det betyder i praksis, at du skal stå ekstra tidligt op. Der skal nemlig både være tid til snerydningen og måske afsættes ekstra tid til transporten. Reglerne for snerydning er heldigvis så rimelige, at man ikke forventes at tage fri fra arbejde i utide, blot fordi der falder sne i arbejdstiden. Rydningen skal dog i givet fald foretages med det samme, når man kommer hjem.