Skip to main content

Hvor meget sne er der faldet?

Det er som regel et af de første spørgsmål, der falder os ind, når vi hører, at vinteren har vist sig fra sin hvide side. Børnene spørger, fordi større mængder sne giver bedre muligheder for at udfolde sig på kælkebakken eller med snemandsbygning. Og måske kan der endda være chancer for skolefri. Vi voksne spørger nok mest med henblik på, hvor megen ravage sneen nu vil kunne afstedkomme i denne omgang. Det siges, at ”alle taler om vejret”, og det er såmænd nok også rigtig nok. Men om muligt er snevejr noget, man taler endnu mere om og interesserer sig særligt for. Ud over de ovennævnte oplagte grunde hænger det nok også sammen med, at snevejr trods alt er et fænomen, man ikke udsættes for så ofte som eksempelvis regn og blæst.

Hvor kan man se, hvor meget sne, der er faldet?

Det lidt flabede svar er naturligvis, at man kan træde udendørs og tjekke selv. Sagen er dog, at snelagets tykkelse i forhaven ikke altid er repræsentativt for området som helhed. Specielt hvis sneen er faldet i forbindelse med blæsevejr, kan det have stor betydning, hvordan læforholdene er hos dig lokalt. Heldigvis er medierne godt klar over, at emnet har stor interesse i befolkningen, så næsten uanset om du tænder for radio, TV eller computer, vil du hurtigt kunne danne dig et overblik over situationen. Blandt de mest populære kilder er måske TV2-vejret eller DMI, men næsten alle medier er generelt gode til at dække sne-begivenhederne.

Større snemængder kan påvirke dagligdagen

Den store interesse skyldes selvfølgelig, at snevejr er en af de få ting, som for alvor kan påvirke dagligdagen. Hvis der er faldet meget sne, vil det eksempelvis typisk have direkte indflydelse på trafikken. Rejsetiderne bliver længere, og i mere ekstreme tilfælde kan der være tale om, at al udkørsel decideret frarådes. Derfor er det ikke bare et spørgsmål om nysgerrighed, når vi med interesse følger begivenhedernes gang i medierne. Det handler også om, at dagens planer om nødvendigt må korrigeres, og det kan også være et spørgsmål om sikkerhed at holde sig godt orienteret.

Husk, at du selv har ansvar for snerydningen

Når det handler om de offentlige veje og områder, er det naturligvis kommunen, der har ansvar for at få ryddet og glatførebekæmpet. Det er dog vigtigt at huske, at man som privat grundejer eller virksomhed selv har ansvar for at holde egne arealer farbare. Græsplænen må selvfølgelig gerne ligge hen under snedække, men der hvor postbudet, skraldemanden eller andre skal færdes, skal der være ryddet og saltet, så der er sikkert at færdes. Så selvom der kun er faldet et tyndt lag sne, bør du alligevel sørge for at få fejet og eventuelt gruset eller saltet. Ifølge lovgivningen skal det være i orden fra tidlig morgen (kl. 7 på hverdage og kl. 8 om søndagen) og til sen aften (kl. 22). I teorien er der faktisk bødestraf for ikke at ”holde egen sti ren”. Og er en embedsmand eller tilfældig forbipasserende uheldig at komme til skade på grund af manglende rydning og glatførebekæmpelse, risikerer du sagsanlæg. Ud over den klassiske ”svie og smerte” kan et sagsanlæg også komme til at omhandle ødelagt telefon og andre ejendele, og helt galt kan det gå, hvis uheldet resulterer i tabt førlighed og deraf måske endda tabt arbejdsfortjeneste. Så det er bestemt ikke ligegyldigt, hvor meget sne, der er faldet. Følg medierne, når det er aktuelt, og planlæg efter forholdene.